Ekologické riešenie v srdci Žiliny

Words:
Photography:

Prvý parkovací dom na Slovensku s fotovoltikou.

Žilina sa stala miestom pre inovatívny a ekologický projekt, ktorý prináša Slovensku nový štandard v oblasti udržateľnosti. V rámci parkovacieho domu NORDCITY sme postavili prvý parkovací dom s integrovanou fotovoltikou, čím sme sa zaradili medzi priekopníkov ekologických riešení v oblasti parkovania a administratívnych budov.

Solárna energia pre parkovací dom a kancelárie

Strecha parkovacieho domu je pokrytá solárnymi panelmi, ktoré produkujú až 10 % elektrickej energie potrebnej pre kancelárie a prevádzky v rámci komplexu Obchodná a Parkovací dom. Toto riešenie je nielen ekologické, ale aj ekonomicky výhodné. Vďaka inštalovanému výkonu 122 kWp, čo zodpovedá produkcii približne 135 MWh ročne, solárne panely efektívne využívajú slnečnú energiu na pokrytie časti energetických potrieb.

Pre porovnanie, 1 kWp teoreticky vyprodukuje približne 1000 kWh energie ročne, čo znamená, že panely v tomto projekte majú dostatočnú kapacitu na zásobovanie významnej časti objektu čistou energiou. Údaje o výrobe energie sú prispôsobené na podmienky počasia v Žiline, takže tento systém je optimalizovaný pre miestne klimatické pomery.

Kombinácia so zelenou strechou

Ďalšou výhodou nášho riešenia je kombinácia solárnych panelov so zelenou strechou. Táto inovatívna technológia pomáha zadržiavať dažďovú vodu a vďaka procesu odparovania prispieva k ochladzovaniu okolia budovy. Zelená strecha tak vytvára priaznivú mikroklímu, znižuje teplotu v okolí budovy počas letných mesiacov a prispieva k zlepšeniu kvality ovzdušia.

Ekologické a dlhodobo udržateľné riešenie

Tento projekt je dôkazom, že moderná architektúra a ekologické technológie môžu ísť ruka v ruke. Parkovací dom NORDCITY predstavuje pre Žilinu významný krok vpred v oblasti udržateľnosti. Naša spoločnosť sa snaží prinášať také riešenia, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu.

Výstavbou parkovacieho domu s fotovoltikou sme vytvorili priestor, ktorý znižuje ekologickú stopu a zároveň ponúka komfortné parkovanie v blízkosti centra mesta.Tento projekt je jedným z krokov smerujúcich k zelenšej budúcnosti, kde energetická efektivita a udržateľnosť hrajú kľúčovú úlohu. Využívaním obnoviteľných zdrojov energie nielen znižujeme naše prevádzkové náklady, ale aj prispievame k ochrane prírody pre budúce generácie.

Galéria

čítaj
viac

Výtvarný workshop pre vašu firmu v NORDCITY Poštová
NORDCITY Parkovací dom 2 hodiny parkovania ZADARMO